În mod tradițional, în ziua sărbătorii creștine ”Înălțarea Domnului”, sub auspiciile Bisericii Ortodoxe Române, comemorăm eroii ce s-au jertfit în războaie pentru țară.
În municipiul Giurgiu există un Mausoleu al Eroilor din primul război mondial (în ansamblu cu Biserica ”Înălțarea Domnului”), precum și o parcelă a eroilor militari români din al doilea război mondial în Cimitirul ”Smârda”.
Giurgiu are și diverse monumente comemorative, începând cu Aleea eroilor căzuți în războiul pentru independență, aflată în Parcul Alei și alcătuită din 23 de busturi ale unor ostași pieriți în 1877, între care și sergentul giurgiuvean Filip Iliescu. Tot în Alei se află și monumentul Armatei Franceze a Dunării, eliberatoarea orașului la 10 noiembrie 1918, obeliscul luptei din 26 august 1944, dar și – la limita nordică a ansamblului – bustul ofițerului Aristide Poulopol, care a murit eroic la Predeal în 1916. În Parcul Elevilor există un monument închinat ostașilor giurgiuveni căzuți în al doilea război mondial pe frontul de Est.
În județ, în aproape toate localitățile există monumente comemorative de război, cele mai importante fiind Mausoleul Eroilor din incinta Mănăstirii Comana și cimitirul militar al luptei de la Bălăria din noiembrie 1916 (azi satul Valea Plopilor, comuna Ghimpați).