Un pedagog de boală nouă. Spitalul 9.

                                                                                          Live de la Mănăstirea Dăicumita
                                                                                                                              Motto:
                                                                                        „Când ești mort nu știi că ești mort.
                                                                                        E greu doar pentru ceilalți.
                                                                                        La fel și când ești prost“.
                                                                                                      Phillippe Gelluck

Vorba motto-ului, dacă mai ești și scheletic la minte, treaba e și mai oablă.
Șpage vouă, dragii părintelui!
Auzii și eu prin târg că a picat la vot treaba cu școala duală. Auzii, mă crucii și îmi adusei aminte un proverb din Ardeal: când ești prost, și viața-i grea.
Taică, e decalotată rău!

De ce să nu vrei frățică să faci o școală? Adică s-o edifici. De ce să votezi contra un proiect în firea lui prin care se înființează o școală de meseriași? Că dai cu tunu’ în orașul ăsta după un instalator, tâmplar, electronist sau frigotehnist.
Cu cât suntem mai proști, cu atât viața e mai grea și aici, și în împărăția cerurilor!
Nu știu cine a dat ordinul să se tămâieze matrafoxeze votul la pesedei: Mina, Bădălău, Măroiu, doamna doctor.

L-o fi dat Nicu Bădălău din arest? O fi el un fel de Nelson Manglela(1) care conduce încă PSD Giurgiu din spatele gratiilor când se plictisește de extazul depănușării știuletelui?
Greu de crezut.

Mai degrabă plânge și suspină după titlul de la Curtea de Conturi. Însă pentru a face parte chiar și din grupul pușcăriabililor cu gulere albe trebuie să fii făcut din alt aluat, din altă stofă, nu din pânză de sac de porumb.

Un bădălău într-o funcție atât de înaltă e ca și cum ai pune un mujic de-al lui Dostoievski(2) pe tronul țarului.
Plânge poza, se rupe, fuge tronul, crapă lentila.

Nu cred că e vorba nici de Măroiu sau de madam Dinu, măcar ultima s-a mai împiedicat de vreo carte-două pe la Medicină. O să vorbim și despre spovezile lor dacă va fi nevoie altădată. Și probabil va fi.
Și atunci, nu mai rămân aceste trei, ca în prima epostolă a lui Pavel către Corinteni ci unul singur.

Doamnelor și domnilor,
Circul de Stat are plăcerea să vă prezinte noul pedagog de boală nouă, MARIAAAAAN MINAAAA, alături de formația de pesedei-lătrărei a Consiliului Local Giurgiu!!!
Când Marian Mina s-a întâlnit acum vreo patruzeci de ani prima dată cu o carte(3) i-a dat ocol să vadă unde are cordonul ca s-o bage în priză.

Nu l-a găsit și căutarea a continuat, vorba cărții, cu toate pânzele sus, până în prezent.
Când cel mai lung și complex cuvânt din limba română pe care îl știi e „combinație“ și cu asta ți- ai ocupat încă de mic toți cei trei neuroni din dotare, e normal să dai ordin de zi pe unitate să nu se facă o școală(4) în amărâtul de Giurgiu.

Dă-o dreacu de școală, cine a învățat și a ajuns bine?

Când ai învățat să numeri de nevoie, doar din zece în zece mărci și din cinci în cinci dolari ca să nu te țepuiască frații anediști cu care te agățai de TIR precum saltimbancii din filmul Batman și Robin, evident că nu te duce tigva să faci ceva bine pentru județul ăsta de căcat ai cărui locuitori proști te-au dus unde n-a visat neam de neamul tău de la Australopithecus Afarensis(5) încoace: în Parlament.

Când crezi că Socrate(6) a fost doar un bun fotbalist brazilian despre care ai auzit la pariuri sportive, că Weber(7) și Hobbes(8) sunt firme de aparatură electrocasnică, Montesquieu(9) e un Moet și mai de fițe iar Rousseau(10) e doar o denumire mai fancy a orașului vecin la Dunăre unde mâncai cu șapte guri kavarma la Chiflika, e normal să pici un proiect de investiție în educație, doar așa, de-al dracu, că ai început campania electorală și tot ce propun ceilalți trebuie făcut praf.
Ce mai contează că o fi bine sau nu?
Arde-o pe Tanța, Gogule!

Când cea mai tare carte pe care ai ținut-o vreodată în mână a fost full de valeți cu boi în coadă și singura meserie pe care o știi e aceea de agățător-culegător (de valută) și crezi că ȘCOALA înseamnă o Dacia 1300 sau un Logan pe al cărui plafon e o casetă luminoasă inscripționată cu acest cuvânt, e normal să ai o ură viscerală pentru instituția cu pricina.
Dacă dă peste tine și te calcă?
Marinică tată, ești în alt film.

N-ai învățat nimic care să folosească și fraierilor care te votează. Vorba lui Master Yoda (a jucat la Steaua, pe dreapta), gnoza(11) te-a urmărit tot timpul, dar tu ai fost mereu mai rapid.
Ce vrei mă, să îi ții în continuare tributari ai pomenilor?
Să te voteze că le oferi o pungă și o ciungă(12)?

Socrate ăla de care vorbeam mai sus (un bou, n-a făcut nicio combinație, n-a „uns“ niciun judecător, ba s-a mai dat și singur în gât, a belit-o și a murit) avea o vorbă: Dă-i omului un pește și îl vei hrăni pentru o zi. Învață-l să pescuiască și îl vei hrăni pentru toată viața.
Minulică taică, toate lucrurile și structurile care te fac în prezent să te consideri considerați un fel de dumnezeiaș mardeiaș sunt realizate de oameni cu știință de carte, mai ales tehnică: mașina, strada, ceasul de la mână, playerul la care asculți manele. TOT!

Marine, de la prima micțiune a dimineții până la cină beneficiezi de realizările unor oameni care au știință de carte: fără niște meseriași nu exista nici WC-ul în care lansezi submarine fetide(13), nici oglinda din baie în care te feliciți, gratulezi și cânți la spray.

Faceți mă voi o școală a voastră, cu meserii gen: combinator-prăduitor, paraîndărătist, prelucrător prin așcmanglele. Învață-ne, rabi, drumul spre mântuirea social-democrată!

Te las să faci penitență deocamdată, că mie îmi e milă de toate creațiile Domnului, deși pe unele nu știu în ce stare le-a zămislit. Dar mai avem timp și ocazii să continuăm.

Cât despre consiglierii pese de care au votat în bloc, precum cornutele din tablourile lu Grigorescu (pictorul, nu stația de metrou omonimă), ce doamne ia-mă să zic?
Niște vaișiamari. E un cuvânt nou, învățat de la un prieten ardelean.

Dacă ești doar prost, mai ai o scuză, că de unde nu e nici Domnul nu cere, darămite noi, muritori păcătoși. Când îți dai seama că poți face ceva util comunității din care te îmbuibi dar votezi pe principiul „Biscuiți? Biscuim, Măria Ta!“ e clar n-ai mai nimic în săculețul de piele dintre piciorușe.
Ești așa, mai nevertebrăbărbățel(14).
Dacă știi că e bine să aprobi, ai și balls dar nu îți pasă, ești un ticălos(15).

Și uite așa, dragi copii, funcționează liberul arbitru dăruit de Taica Ceresc, ca să nu ziceți că nu aveți de unde alege.

Aoleu, era să uit!

Proromâneii. Vorba poetului, doi Doamne și toți trei. Sau aialaltă: cei patru evanghliști erau trei. O altă dovadă a părerii pe care o am încă de la înființarea acestui partid. Că sunt o anomalie. A mai rămas un pic de aluat pe fundul ceaunului politic și cineva a încropit ceva.
Prisoase și rebuturi.

Ho, nu săriți din baie, că sunt niște noțiuni tipografice, nebunilor!
Când bagi cartea la tipar, pui mai multe coli decât trebuie, că pierzi 4-5% până calibrezi tiparnița. Alea-s prisoasele. N-au aceeași culoare, nici aceeași valoare ca produsul finit.

Pe urmă, când tai cartea, fir-ar mama ei a dracu, la formatul finit, mai rămân niște margini de coală. Alea-s rebuturile. Ce poți face cu ele? Nu mare lucru. Eventual să le bagi într-un tocător de hârtie și să le transformi în confetti.
Mă opresc aici că deja m-am enervat.
Tremură lumina sfintei candele la Daicumita de câte spume am.

Băi pesedei, proromânei, consilieri (de unde ați fi până la urmă) pupincurei îmbuibăței! Puteți fi pe cât de ignoranți și strâmbi tălâmbi la minte și comportament vreți. E dreptul vostru.

Puteți fi nevertebrați și obedienți în orice măsură. E dreptul vostru.
Puteți fi ticăloși, lipsiți de grijă și miserupiști cu proștii și amărâții care v-au ales.
E dreptul vostru, deși se cam vede de pe Lună că Giurgiu nu e nici Geneva, nici Las Vegas. Dar faceți-o tocmai și doar acolo:în dreptul vostru.

Aveți bani, sunteți îmbrăcați de brand, e cald în casă, aveți burtica plină, nu vă aleargă Fiscul și nu vă dau insomnii facturile. Mai vine Miliția din când în când, dar nu suficient de des ca să vă dea cu panică. Nu luați șansa unor copii, prea săraci și probabil prea morali să își cumpere diplome și prea modești la minte să urmeze o facultate, dar care, vor să ducă o viață onestă și decentă, de a avea acces la educație, la a învăța o meserie.
Aici.Acasă.

De ce mama dracului nu am văzut o inițiativă de genul: băi peneleilor, ideea voastră e bună, dar hai să o facem și mai bună! Ete ce credem noi că ar mai trebui, pe ici pe colo?
Am certitudinea că nu sunteți nici proști, nici imorali, nici ticăloși.
Ne comportăm și noi ca atare, arză v-ar frigideru’?
Sigur v-ați întrebat ce pana corbului e cu cifrele alea de apar între paranteze rotunde.
Se numește aparat critic și e destinat să îi lămurească pe puținiii la minte, pe imorali și pe ticăloși despre ce-a fost vorba în acest material.

Că unii sunt atât de vaișiamari încât nici nu se prind dacă îi înjuri. Spun că le-ai făcut un compliment.
Pace tuturor!

                                                                                                            Părintele Șpagatie

LEGENDĂ

(1) – Nelson Mandela – activist al drepturilor populației de culoare din Africa de Sud, care a condus din pentienciar activitatea Congresului Național African, organism ce a contribuit crucial la eliminarea regimului de apartheid din această fostă colonie britanică la finele secolului XX;

(2) – Fiodor Dostoievski – unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XIX, considerat secolul constituirii națiunilor în „lumea civilizată“ – Europa;

(3) – carte – Scriere cu un anumit subiect, tipărită și legată sau broșată în volum;
(4) – școală – Instituție de învățământ public, unde se predau elementele de bază ale principalelor discipline;
(5) – Australopithecus Afarensis –
specie extinctă de australopitecine care a trăit cu aproximativ 3,9-2,9 milioane de ani în urmă, în Pliocen, în Africa de Est.
(6) – Socrate – filosof grec considerat inițiatorul conceptelor de gândire în virtutea cărora funcționează societatea occidentală și în prezent;
(7) – Max Weber – filosof și sociolog german ale căui idei au influențat puternic teoria socială;
(8) – Thomas Hobbes – filosof englez (secolele XVII-XVIII) autorul celebrei expresii „omul este lup pentru om“;
(9) – Montesquieu – figură centrală a iluminismului francez, autorul a numeroase teorii despre funcționarea societății și a statului
(10) – Jean Jacques Rousseau – filosof elvețian, figură importantă a iluminismului european, autor printre altele al celebrului „contract social“;
(11) – gnoză – cunoaștere prin intermediul rațiunii.
(12) – ciungă – expresie perifrastică rezultată prin „românizarea“ sintagmei chewing gum (gumă de mestecat) din limba engleză;
(13) – fetid – care degajă un miros puternic și respingător;
(14) – nevertebrăbărbățel – creatură, ființă, de obicei de gen masculin, care face doar ce îispune șeful;
(15) – ticălos – cuvânt a cărui etimologie se situează la începutul domniilor fanariote; provenit din contragerea expresiei Tiii! Kalos! (Vai! Ce frumos! din limba greacă) folosită ca exclamație de către suitele fanariote la vederea frumuseții și bogăției Valahiei și Moldovei. Conform unei legende, întrebat cine exclamă atât de puternic, un țăran ar fi răspuns: „ticăloșii ăia de greci

Acest articol a fost publicat în Pamflet. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *