Uimitoarea cariera de după condamnare a lui Cătălin Lupu şi miraculosul articol 71 din Codul Penal

În articolul care urmează o să să lămurim, sperăm noi că o dată pentru totdeauna, cu înscrisuri şi cu documente oficiale, cele mai importante aspecte care definesc cariera şi viaţa domnului Cătălin Lupu, încă actual director la DGASPC Giurgiu!
Aşadar, dincolo de acuzaţiile conjuncturale şi de jocurile politice, lăsând la o parte imposturile studiate, filmate în vreun studio de web chat cu denumiri de emisiune, trecând peste toate simpatiile şi duşmăniile presupus ideologice, acestea sunt faptele! Realitatea!

În data de 10. 02. 2010, Curtea de Apel Piteşti, decide că domnul Cătălin Şerban Marius LUPU este condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, condiţionată cu un termen de încercare şi interzicerea anumitor drepturi pe 5 ani! Fireşte, nemulţumit de această decizie, Cătălin Lupu face apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie!
Soluţia? 
Data de 25/10/2020 ICCJ respinge apelul făcut de Lupu Cătălin referitor la deciza din 10.02.. 2010!
Aşadar, închisoare 3 ani cu suspendare, condiţionată de interzicerea unor drepturi pe o perioadă de 5 ani rămâne definitivă şi irevocabilă!

 

 

Concret, conform înscrisurilor oficiale, fapta de care a fost acuzat Cătălin Lupu, ÎNŞELĂCIUNE (articolul 215 Cod Penal) descria, descoperă şi sancţiona o schemă bancară cu cercuri fără acoperire! Practic, cu ajutorul unui prieten, director de bancă la acea vreme, Lupu distribuia cecuri fără acoperire unor firme care deţineau materiale de construcţie! Multe firme!
Pe înţelesul tuturor, cumpăra, prin intermediul unor naivi băgaţi la înaintare, marfa în contul unor cecuri care erau validate doar telefonic, în contul achizitorului neexistând, de fapt, niciun leu!
Prejudiciul estimat la acea vreme a fost, conform unor surse din proces, de 1 milion de euro

Pauză! Ne ştiţi! De felul nostru suntem nişte umanişti! Şi-a făcut Lupu meandrele, şi-a luat fapta, gata! Toată lumea are dreptul la şansa a doua! Dar că, şi acum devine din ce în ce mai interesantă ancheta noastră jurnalistică, şansele pe care le-a avut Lupu se bat cap în cap cu acele condiţii stipulate în decizia Curţii de Apel Piteşti, cele care îi îngrădeau domnului Lupu anumitor drepturi!

 

Concret, condamnat fiind pentru instigare la fals, uz de fals şi fraude bancare, (noţiuni ce cuprind infracţiunea de înşelăciune, art 215 CP) Lupu lucrează, în perioada 2011-2015, conform CV ului personal, oficial, deci în termenul impus de încercare, ca manager la Banca Comercială Română, sucursala Giurgiu!

Şi asta nu e nimic! Bine, e o ditamai bomba, dar trebuie să vă dozăm cumva şocul, dragi cititori de cele mai bune texte jurnalistice din lume, să nu vă pierdem pe toţi, leşinaţi deodată!

În perioada 2014-2015, Lupu este angajat ca şi director comercial la DRDP Bucureşti, fieful lui Marian Mina, fostul preşedinte PSD al Consiliului Judeţean Giurgiu, legătura strânsă dintre cei doi urmând, conform celor ce urmează, a fi demonstrată!

Pe surse, cât timp era angajat la DRDP, Lupu l-ar fi călcat pe bombeuri pe Neagă, mare ştaif în acea perioadă în instituţie (un neavenit şi el) iar acesta din urmă l-ar fi ameninţat pe Lupu că dă în vileag toate măgăriile şi incompatibilităţile din decizia CAP Piteşti, motiv pentru care Cătălin Lupu al nostru şi-a luat tălpăşiţa din instituţie!

Până când, în anul 2016, o dată cu venirea bunului prieten Marian Mina la şefia judeţului Giurgiu, Lupu a fost numit manager general la DGASPC Giurgiu!.

 

Facem un rezumat?

Condamnat cu suspendare 3 ani pentru infracţiunea de înşelăciune, condiţionare cu lipsa unor drepturi pe 5 ani pentru instigare la fals, uz de fals şi fraude bancare, Lupu exercită, în chiar perioada în care i se interzicea şi îi era condiţionată puşcăria cu suspendare, funcţia de manager la o bancă, director comercial la o instituţie a statului şi manager la o altă instituţie! Repetăm, în perioada de încercare, în care, conform legii, nu trebuia să ocupe o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savarsirea infracţiunii!

 

Puţină legislaţie!

ART 64, al 1, Lit a, teza a 2 a, lit B şi C Cod Penal care interzice dreptul de a fi ales autorităţile publice sau în funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savarsirea infracţiunii! Conform acestui articol, interzicerea drepturilor prevăzute la lit. b) nu se poate pronunţa decât pe lângă interzicerea drepturilor prevăzute la lit. a), afară de cazul când legea dispune altfel!

Însă, ce să vezi, instanţa a dispus altfel, stipulând în decizie că prevederile articolului 64 sunt nule conform articolului 71, al 5 din Codul Penal, cel care prevede că condamnarea la pedeapsă închisorii atrage de drept interzicerea drepturilor arătate în alineatul precedent din momentul în care hotărârea de condamnare a rămas definitivă și până la terminarea executării pedepsei, până la grațierea totală sau a restului de pedeapsă, ori până la împlinirea termenului de prescripție a executării pedepse

Cu alte cuvinte, conform hotărârii Curţii de Apel Piteşti, validată că definitivă şi irevocabilă de IICJ domnul Cătălin Lupu nu avea voie, pe o perioadă de cinci ani, să deţină funcţii publice sau profesii de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii!!!!

Ceea ce, stimaţi cititori de cele mai bune lucruri, după cum v-am demonstrat, tocmai s-a întâmplat! Şi se întâmplă încă!

 

În loc de sfârşit!

Curios, dacă analizezi CV ul domnului Lupu şi, să zicem, îl compari imaginativ irefutabil cu al tău, te ia capul! Nu tu stagiar, nu asistent, nu adjunct! Nimic din toate astea! Domnul Lupu a fost manager de ceva de la început până la sfârşit! Înalt funcţionar public, manager regional, manager comercial, administrator sucursale! O somitate managerială! Asemeni idolului său, Marian Mina, şi ăsta cu trei facultăţi: Educaţie, Fzica şi Sport!

Cum e posibil ca aceste personaje să bântuie încă (şi) prin administraţia şi politică locală, cine permite astfel de anomalii, câte este, în fond, de coruptă e corupţia din România, ce legătură au alte instituţii cu trese mai la nevedere în toată această situaţie, staţi cu noi! Nu ştim dacă o să aflaţi! Dar mai bine decât cu alţii… 

 

                                                                                                                  Cătălin Măcriş

Acest articol a fost publicat în Investigatii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *