PNL Giurgiu trebuia să înveţe de la PSD Giurgiu cum se câştigă o licitaţie!
Muzeul Judeţean Giurgiu între istoria legalităţii şi isteria manipulării pesediste!

Anul 2021, luna noiembrie, Despina Manea, managerul şef al Proiectul de Reabilitare al Muzeului Judeţean Giurgiu a fost demisa din funcţie de către Dumitru Beianu, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu

Motivul? Cu o lună în urmă, un raport oficial întocmit de către Autoritatea de Management stipula, negru pe alb, că acest proiect nu se desfăşoară conform graficului de implementare!

Pentru o înţelegere cât mai obiectivă a acestui subiect, trebuie să redăm aici şi acum contextul politic şi economic în care a apărut, s-a desfăşurat şi a sucombat, deocamdată, proiectul în cauză!

Aşadar, în anul 2019, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu din acea perioadă, Marian Mina (PSD) anunţă că a reuşit să întocmească un plan de reabilitare a Muzeului Judeţean. Finanţare totală estimată în acea perioadă era de 2,5 milioane de euro, banii urmând să fie asiguraţi, în cote diferite, de Granturile Spațiului Economic European (SEE), de bugetul naţional şi de încă o fundaţie!

Doar că, şi aici devine din ce în ce mai interesantă situaţia, proiectul în sine începe să fie implementat abia în anul 2020, din păcate nu ştim luna, dar suntem convinşi că nu in data de întâi ianuarie, în exact anul electoral pe parcursul cărui Marian Mina îşi pierde mandatul de preşedinte al CJ Giurgiu. Însă, toată echipa lui, în special doamna Despina Manea, rămâne, evident, să se ocupe de afacere!

Sfârşitul anul 2020, Dumitru Beianu câştigă funcţia de preşedinte CJ, Mina pleacă, oamenii lui in  aceleaşi funcţii, proiectul se află în plină desfăşurare!

 Adăugăm la acest context începutul pandemiei, creşterea astronomică a preţului la materialele de construcţie şi toate episoadele de lockdown din acea perioadă!

Evident, nu suntem specialişti în fonduri europene, stăm foarte prost cu matematică dar putem, în măsura în care cochetăm cu un bun simţ discutabil să estimăm, excluzând acum greutăţile din toate administraţiile de pe mapamond, naţionale şi judeţene cauzate de pandemie şi de inflaţie, că în momentul în care Marian Mina a fost demis de votul popular din scaunul de preşedinte CJ, proiectul abia implementat în anul 2020 se afla într-o fază incipientă!

Fapt  pentru care, fireşte, Dumitru Beianu, noul şef al CJ la sfârşitul anului 2020, alarmat de termenul de finalizare stabilit penru anul 2024 pentru acest dosar, apelează, la jumătatea anului următor, anul 2021, la Autoritatea de Management pentru a obţine o evaluare cât mai obiectivă!

Evaluare în urmă căreia, conform actelor oficiale care, repetăm, avertizează că planul se duce de râpă, o destituie pe Despina Manea, susţinătoare înfocată a lui Marian Mina, managerul de până atunci al dosarului!

V-a plăcut cum v-am dus de la sfârşit la început şi de la început la sfârşit? Până acum, pentru că nu ăsta este finalul!

Recent, foarte recent, aşa cum era şi de aşteptat, Proiectul acesta a fost respins de autorităţile superioare competente. Nu intrăm acum şi aici în detaliu, dar rezumăm că motivul principal s-a concentrat pe managementul defectuos!

Acum fie că Dumitru Beianu a luat un cărbune încins în mâini, fie că şi-a dat seama prea târziu că doamna Despina o arde aiurea, fie că Mina, deşi nu a apucat să gestioneze chestii cu efectul pandemic, cu toate că până atunci, fără nicio situaţie de criză, a spart aerul din vidul găurii din mijlocul hăului judeţul cu fondurile europene, cert este ca reabilitarea Muzeului Judeţean Giurgiu a fost respinsă! Deocamdată!

De prisos să subliniam încă o dată că, în ciuda crizei economice şi a inflaţiei ce a dus, printre altele, la creşterea astronomică a preţurilor materialelor de construcţie, Beianu a organizat, pentru demararea acestui proiect, două licitaţii la care, din cauza diferenţei enorme dintre anul 2019 şi 2021 la aproape orice (materiale, prestări servicii, salarii, combustibili etc) nu s-a prezentat niciun agent economic!

Bine, dacă echipa PSD Giurgiu se afla acum la putere, suntem convinşi că ar fi umflat din pix preţul licitaţiile publice, aşa cum au făcut-o de atâtea ori, conform unui raport întocmit de Curtea de Conturi ce viza activitatea financiar contabilă Mina-Stanculescu (pe atunci manager finanţe CJ, acum prefect Giurgiu) din care a reieşit, iarăşi negru pe alb, plăţi nelegale şi modificare continuă şi susţinută a unor licitaţii pentru lucrari din domeniul public!

Articolele cu documentele oficiale sunt pe site, căutaţi la categoria Investigaţii!

Cu alte cuvinte, sigur echipa PSD avea mai mult succes la licitaţii! Firmele lor, ale amicilor, calitate precară, dar ce mai contează?

Rămâne, totuşi, o întrebare! Ba nu, două!

Dacă doamna Despina Manea ar fi rămas managerul acestui proiect (asta în ciuda tuturor evidenţelor oficiale de incompetenţă subliniate de către Autoritatea de Management) trompetele pesediste cum ar fi anunţat subiectul?
Iar dacă, să zicem, echipa PSD, în frunte cu Mina, s-ar fi ocupat în totalitate de acest proiect, aţi fi citit voi, stimaţi cititori de cele mai tari articole din presa locală, frumoasa şi implacabilă anchetă jurnalistică care v-ar fi arătat cum s-a organizat şi s-a câştigat, după bunul obicei, acesta licitaţie? Acest proiect?

Normal că nu! Evident, da!

                                                                                                                  Cătălin Măcris

Acest articol a fost publicat în Expressis Verbis. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *