Muzeul Județean „Teohari Antonescu”- repere în 2022
Muzeul Național de Istorie a României- gazdă pentru Muzeul Județean
„Teohari Antonescu”

Pe 29 septembrie Muzeul Național de Istorie a României a găzduit o lansare de carte, organizată în colaborare cu Muzeul județean „Teohari Antonescu” din Giurgiu. Cartea se numește Fals tratat de muzeologie și este alcătuită din două volume ce însumează peste 1000 de pagini, publicate la Editura „Sud” din orașul Bolintin Vale. Titlul (parțial autoironic, după cum menționa autorul) s-a dorit un omagiu pentru înaintașul Alexandru Odobescu, magistrul arheologului Teohari Antonescu.

Autorul lucrării, muzeograful Emil Păunescu, a absolvit Facultatea de Istorie din București în urmă cu o jumătate de secol și a profesat numai în muzee, cu precădere la cel din orașul natal Giurgiu, la conducerea științifică a căruia s-a aflat timp de 15 ani. Pe parcursul anilor pandemici, Emil Păunescu a reunit în cuprinsul celor două volume trei posibile cărți separate: o istorie a carierei sale muzeologice (de factură memorialistică), un raport al activităților profesionale (de factură bibliografică) și o culegere de învățăminte teoretice, sedimentate în urma experiențelor trăite. El a studiat încă din facultate problematica incitantă a cooperării intelectuale și militează pentru aplicarea ei în practică, inclusiv în lumea muzeelor și a slavgardării patrimoniului. Până la proba contrarie, se pare că lucrarea este prima autobiografie aproape completă a unui muzeolog român.

Lansarea cărții „Fals tratat de muzeologie” a fost o premieră pentru muzeografia românească, onorată de directorul general al Muzeului Național de Istorie a României, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu. L-au susținut pe autor cu discursuri pertinente prof. univ. dr. Constantin Stoenescu de la Facultatea de Filosofie a Universității București, prof. dr. Nicolae Scurtu (cunoscut istoric literar și colecționar), Vasile Grigore (președintele Asociației de Cultură și Tradiție Istorică Bolintineanu și al Editurii „Sud”). Au mai luat cuvântul Lili Ganceva (director executiv al Asociației Euroregiunea „Danubius”) și Florentina Nițu (decan al Facultății de Istorie a Universității București), precum și scriitorul Nicolae Țone (directorul Editurii Vinea). În public au fost prezenți și reprezentanții unor instituții centrale: Ministerul Culturii, Arhivele Naționale, Muzeul Țăranului Român etc. Susținătorii giurgiuveni (de la Muzeu, Biblioteca și Arhivele giurgiuvene) au asistat, astfel, la un succes de prestigiu al muzeografului Emil Păunescu. De menționat că această lansare de carte a făcut parte din suita de manifestări organizate sub denumirea „Zilele muzeului giurgiuvean” în perioada 21- 30 septembrie.

Acest articol a fost publicat în Marketing. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *