Muzeul Giurgiuvean si ”Povești din Herăști”

Proiectul ”Povești din Herăști” are ca scop să pună în valoare elementele de identitate culturală și trecut istoric ale comunei Herăști, județul Giurgiu, prin implementarea de activități culturale şi educative alternative ce promovează memoria culturală , activități care, în mod inedit, vor fi organizate de elevii școlii din comună, sub coordonarea managerului de proiect. Proiectul se va derula în comuna Herăști, județul Giurgiu, iar accentul va fi pus pe identitatea culturală locală și pe ideea de respect pentru diversitate și toleranță. În cadrul proiectului se vor derula trei tipuri de ateliere:

1. Un atelier de teatru care vizează elemente de identitate culturală a comunității – istorii ale locuitorilor
2. Un atelier de etnografie specifică județului, zona etnografică Vlașca
3. Un atelier de gastronomie locală, care va identifica elemente specifice comunei, cum ar fi de exemplu plăcinta de căpriță.

Rezultatele celor trei ateliere vor fi baza unui eveniment local, care se va derula în spațiul exterior al școlii și care va conține: două expoziții – una despre istoria comunității și una despre elemente etnografice vlășcene, o expoziție gastronomică, unde vor fi prezentate cel puțin patru produse, care vor fi pregătite de către copiii din comună, un spectacol de teatru prin care elevi-actori vor invita vizitatorii să cunoască istoria comunității, obiceiurile și tradițiile locale și o șezătoare în care locuitorii comunei vor fi invitați să depene amintiri despre trecutul comunei și să identifice probleme actuale.

Istoriile locale culese, precum și elementele etnografice specifice județului Giurgiu selectate pentru a fi prezentate comunității vor fi valorificate și prin tipărirea a trei tipuri de publicații – o broșură cu istoria comunității rurale respective, un album-carte de colorat pentru copii cu elemente de port popular specific giurgiuvean și o carte de bucate tradiționale specifice zonei.

Partenerii proiectului vor avea următoarele contribuții în proiect:

Asociația Transcena va asigura managementul proiectului și va coordona cele trei ateliere
Școala Gimnazială Elina Basarab va găzdui toate activitățile din proiect
Muzeul Național al Țăranului Român va pune la dispoziție imagini din arhivă pentru realizarea celor două expoziții, având în vedere că în comună există un conac, cel al boierului Udriște Năstrurel, și care a fost până anul 2013 în patrimoniul MȚR
Muzeul Județean Teohari Antonescu Giurgiu in colaborare cu MȚR pentru realizarea documentării expoziției de etnografie vlășceană, dar și al albumului-carte de colorat pentru copii.

Perioada de desfasurare a activitatilor septembrie – octombrie 2021.

Acest articol a fost publicat în Marketing. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *