Licitaţiile cu abonament la o singură firmă ale managerul Raţă la Spitalul Judeţean Giurgiu

Conform legilor în vigoare, Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu publică prin intermediul programul Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, SEAP, în calitate de Autoritate Contractantă, necesarul privind furnizarea dotări medicale necesare funcţionării instituţiei! Astfel, fie că este vorba despre bandaje, plasturi sau cele maicomplicate ustensile sau device-uri proprii funcţionării diverselor specialităţi medicale, conducerea spitalului întocmeşteun caiet de sarcini, o dată la un an sau la doi ani, pe care îl urcă în SEAP pentru a obţine cele mai bune preţuri de la firmele din domeniu, întocmairegulilor licitaţiilor achiziţiilor publice! 

Cea mai recentă licitaţie organizată de Spitalului Judeţean Giurgiu a fost urcată pe SEAP, implicit Caietul de Sarcini, în data de 07.11.2020, cât timp la conducerea instituţiei se află, în calitate de manager general, Mihaela Raţă.

Numai ca in data de 5 ianuarie, anul 2021, Mihaela Rata, fost vanzator la un butic din oras , este demisa de noua conducere a Spitalului Judetean Giurgiu, motivul elegant si oficial al acestei demiteri fiind…..anturajul neperformat al doamnei manager! O sa revenim cu detalii asupra acestui paragraf in episodul urmator!

Totuşi, conform legislaţiei în vigoare, până la numirea noului manager, Mihaela Rata rămâne manager general interimar al Spitalului Judeţean Giurgiu, în preaviz, timp în care, fie din lipsă de preocupare sau de timp, uita să se ocupe de licitaţie, comunicând rezultatul final al firmelor câştigătoare, secţia Osteosinteaza, abia pe data de 29.01.2021 

De ce scriem ca doamna manager a uitat să se ocupe de licitaţie? Simplu! Pentru că într-un alt act oficial emis către o firmă în data de 16.11.2020, aceeaşi doamna manager anunţa că ofertele sunt valabile două luni! Aşa cum de altfel, există un înscris în chiar fisa de date a licitaţie incracte pe SEAP, de acolo de unde rezultă că nu s-a organizat o consultare de piaţă

Facem un calcul?                                                                                                                         După data de 7 noiembrie 2020, hai să zicem 16 (cât timp au necesitat anumite proceduri) până pe data de 29.01.2021 sunt 2 luni şi aproape 2 săptămâni! Ce s-a întâmplat în aceste două săptămâni, de ce a fost nevoie de ele şi în ce stadiu s-a aflat licitaţia Spitalului Judeţean Giurgiu în această perioadă, răspunsul la aceste întrebări legitime îl veţi afla parcurgând rândurile de mai jos şi contemplând documentele oficiale!

În primul rând, pentru a explica delăsarea, apoi grabă, ce s-au întrepătruns în desfăşurarea acestei licitaţii trebuie să menţionăm că politica de achiziţii desfăşurată de către Spitalul Judeţean Giurgiu sub managementul Mihaelei Rata este, încă din anul 2017, una curioasă! Cel puţin! Practic, indiferent de lotul licitat, de necesarul de funcţionare al acestei instituţii, pare că doar o singură firmă se încadrează în cerinţele conducerii unităţii! S.C Medical Ortovit este abonata la majoritatea loturile licitate de către Spitalul Judeţean Giurgiu, fie că vorbim de seringi, bandaje sau cele mai complicate device uri necesare funcţionari spitalului!

Desigur, pe ici, e colo, mai apar şi alte firme, să nu bată chiar la ochiul tâmp al conştiinţei majorităţii, însă Medical Ortovit pare să fi inventat, în viziunea  lui Mihaela Rata, algocalminul şi aspirina!

Lesne de înţeles că anumite preţuri furnizate de către această firmă şi acceptate de către conducerea spitalului sunt absolut aberante, un exemplu elocvent în acest sens fiind o tja pentru care, de exemplu, la licititatia din 2019, atunci cand s-a facut consultare in piata, s-a cerut justificare de pret!

Mai mult de atât, la licitaţia din anul 2019, managerul general accepta un device, evident tot de la Medical Ortovit, atât de neperformant încât atrage suspiciunile altei firme care face o contestaţie, atrăgând atenţia ca respectivul aparat nu numai că nu se încadrează normelor de rigoare, dar face doar jumătate din sarcinile pentru care a fost construit! Ca să explicăm pe înţelesul tuturor, închipuiţi-vă o pompă de apă care trage lichidul dintr-un bazin, dar nu are capacitatea să îl reverse în altă zonă!

Încheiem primul episod aici, nu înainte de a vă spune că această licitaţie a fost încheiată fără avizul Comisiei Tehnice, iar ca avantajul de care se bucura aceasta Medical Ortovit, de cand la conducerea Spitalului Judetean Giurgiu se afla doamna Mihaela, fosta vanzatore, se cifreaza in jurul sutelor de mii! De euro! Revenim cu date si cu cifre!

Sfarsitul episodului 1

Catalin Macris

Acest articol a fost publicat în Investigatii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *