Generații – moștenirea tăcută cum să expui suflete nemuritoare în 60 de minute

Luni 9 august, la lăsarea seriii, curtea Muzeului Județean Teohari Antonescu a început să vibreze pe ritmul unui alt fel de istorie. Aici s-a jucat, magistral și în premieră pentru Giurgiu, o piesă de teatru scrisă parcă pe pământul urbei cu emoții de un copil ce și-a trăit frumoșii ani ai inocenței pe caldarâmul pe care noi, giurgiuvenii, pășim blazat și zilnic.

Dincolo de interferențele temporale ale planurilor, epicul piesei te cucerește. În simplitatea aparentă a personajelor, trăsăturile nu sunt creionate. Sunt scrise adânc cu cărbune negru, pe un alb ancestral al inocenței, țesut din dăruire, iubire de familie, de pământ și de libertate.

Moștenirea tăcută e capabilă să transmită, dacă o lași să îți pătrundă intmitatea simțurilor, mai mult decât o sută de lecții de istorie. Să îți ofere răspunsuri directe sau ajutătoare la marile întrebări care, oricât de mult le-ai ocoli, vor veni la un moment dat inevitabil peste tine:

De unde vin?
Cine sunt?
Spre ce mă îndrept?

 

Manager muzeu
Gabriel Dumitru

Proiectul ”Generații-Moștenirea Tăcută” propune utilizarea teatrului ca mediu intrinsec de anulare a barierei dintre generații prin valorizarea procesului de împărtășire a poveștilor (despre ”figurile legendare” dintr-o familie/comunitate) și a experiențelor cu valoare identitară, care pot insufla sentimentul de apartenență pentru generații diferite de oameni.
Ce impact au experiențele familiei asupra propriei noastre vieți? Cum ar fi dacă le-am cunoaște?
Pornim împreună într-o călătorie pentru a descoperi povești din trecut ale căror ecouri le resimțim și acum. ”Generații – Moștenirea Tăcută” spune povestea unei familii surprinsă în momente esențiale existenței sale. Aceste povești ar putea fi ale tale.
Spectacolul este recomandat părinților, bunicilor și tinerilor.
Asociația Delazero te așteaptă la o serie de ateleliere de scriere intuitivă* și spus povești pentru adolescenți și adulții din viața lor.
Te invităm să iei parte la un atelier în care să redescoperi bucuria de a sta la povești. Ce trebuie să aduci? Experiențele tale de viață și un adult de la tine din familie – bunic, soră, unchi, verișoară, mămică, tutore legal, etc. Împreună vom descoperi poveștile din propria comunitate, care ne emoționează și ne aduc împreună, spulberând barierele care există între noi.
Ce înseamnă scriere intuitivă? Scrierea intuitivă este un procedeu creativ ce presupune scrierea neîntreruptă a fluxului de gânduri pe o anume temă sau la liber, fără presiunea unei structuri date, sau a unui anumit tip de limbaj. Este o modalitate distractivă de a spune povești în scris, și de a descrie experiențe. Acest lucru este, desigur, posibil și prin viu grai, care nu va lipsi din activitățile noastre.
Atelierele de scriere intuitivă și spus povești sunt menite să aducă generații diferite în același spațiu și să încurajeze împărtășirea de idei și experiențe.
Evocăm prin acest eveniment poveștile spuse în copilărie la gura sobei și atmosfera de apropiere între generații ce prilejuiește transmiterea unei bogății de amintiri, povești, întâmplări reale, și principii din care oricine poate învăța.
Metodologia atelierelor este elaborată în parteneriat cu un consilier educațional al CMBRAE, cu experiența bogată în lucrul cu elevii.
Vei cunoaște actorii din spectacolul “Generații – Moștenirea Tăcută”. Ei te vor însoți pas cu pas, și, prin intermediul exercițiilor de teatru, mișcare și scriere intuitivă, vei descoperi povestea pe care vrei să o spui și modul în care vrei să o faci cunoscută mai departe.
Participarea la Ateliere și intrarea la Serile de Lectură sunt gratuite.
Atelierele au o durată de 3 h (cu pauze)/zi și sunt susținute de actorii din spectacolul ”Generații-Moștenirea Tăcută” și consilierul educațional Gina Kun.
Locurile disponibile pentru participanți sunt în număr de 10 adolescenți și 10 însoțitori/oraș.
Pentru detalii și înscrieri: : generatiimostenireatacuta@gmail.com
 
Atelierele de scriere intuitiva au loc in data de 11 si 12 august 2021 la sediul Centrulului cultural ”Ion Vinea”.
Piesa de teatru ”Generații – Moștenirea Tăcută” are loc marti,10 august 2021, la Colegiul Național ”Ion Maiorescu”, ora 20.30.
Seara de lectura ”Generatii la povesti” are loc joi, 12 august 2021, la Centrul cultural ”Ion Vinea” la ora 20:30.
Acest articol a fost publicat în Marketing. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *