Scurt istoric al evoluției omului (II)
La mijlocul secolulului al XIX-lea, Charles Darwin și-a publicat teoria evoluției speciilor, sugerând că oamenii au evoluat din specii mai vechi, încă nedescoperite.
“Există măreție în această viziune asupra vieții, cu puterile sale multiple, care a fost inițial suflată în câteva forme sau într-una singură; și că, în timp ce această planetă a continuat să meargă în elipsă conform legii fixe a gravitației, dintr- un început atât de simplu au fost și sunt în curs de dezvoltare forme nesfârșite cele mai frumoase și mai minunate “.
(Charles Darwin, Despre originea speciilor, 1859).
Apariția primilor oameni (Oameni sau maimuțe?)
În urmă cu circa 10 milioane de ani în urmă, în Africa, clima se schimba și odată cu ea biodiversitatea, pe lângă regiunile împădurite apărând și zone de savană.
Familia maimuțelor s-a împărțit și ea în două ramuri.
În cea de-a doua categorie se circumscriu hominidele (Hominidae), adică o specie care se caracterizează prin mersul biped, creierul mai mare și caracteristici anatomice asemănătoare omului.
Pe parcursul celor 7 milioane de ani, de la apariția primelor hominide până astăzi, au existat mai multe cicluri de răcire și încălzire globale.
Ultima perioadă de răcire (Epoca glaciară) a cuprins perioada de la 1,8 milioane de ani la 10.000 ani în urmă.
În ultima ei etapă, glaciația accentuată a început acum circa 70.000 de ani în urmă.
Calotele de gheață au atins dimensiunea lor maximă acum circa 20.000 de ani în urmă, retrăgându- de acum circa 10.000 de ani în urmă.
Povestea umanității a început în Africa de Est pe Valea Marelui Rift, din Tanzania până în Etiopia, cunoscută ca o regiune spectaculoasă din punct de vedere geologic.
În această zonă, unde s-a produs o ruptură în scoarța terestră, au fost descoperite primele resturi fosile ale strămoșilor timpurii.
Este în general acceptat că hominidele timpurii – strămoșii oamenilor – au evoluat dintr-una dintre speciile de maimuțe care au trăit în timpul miocenului (acum circa 8 milioane de ani în urmă), astăzi dispărute, deoarece cel mai vechi hominid descoperit până acum este Sahelanthropus tchadensis (7 milioane de ani).
Altfel spus, oamenii fac parte din clasa antropoidelor, care cuprinde maimuțe și oameni. Cea mai apropiată rudă a omului modern, cimpanzeul, s-a separat de un strămoș comun în urmă cu circa 7-8 milioane de ani în urmă.
Muzeograf Iulia Răbîncă
(va urma)