Fragment din revista EU, OM, realizată de specialiștii Muzeului Județean TEOHARI ANTONESCU
Giurgiu

SCURT ISTORIC AL EVOLUȚIEI OMULUI (V)

Inspirați de cântecul formației Beatles Lucy in the sky with diamonds, cercetătorii au numit descoperirea Lucy, care are vârsta de 3,2 milioane de ani. Australopitecus afarensis devenise biped, probabil, ca urmare a schimbărilor climatice, trecând de la junglă la savană.

Astfel, prin mersul semibiped, Lucy reprezintă o tranziție de la cimpanzeu la hominid.

Tot din aceeași specie face parte și Dikika Baby, un exemplar fosil al unui copil de trei ani, care a trăit acum cca 3,3 milioane de ani, descoperit în 2006 de Zeresenay Alemseged în Etiopia.

Lângă fosile au fost identificate oase de animale, pe care au fost observate urme de zgârieturi fine, provenite de la utilizarea unor obiecte de piatră.

Până în anul 2005, singura descoperire a unui schelet aproape întreg de Australopitecus afarensis era Lucy.

În ianuarie 2005, Alemayehu Asfaw a descoperit la Korsi Dora, în regiunea Afar din Etiopia un schelet de dimensiuni mai mari decât cel din Hadar, probabil un mascul, datat la cca 3,58 milioane de ani.

Cunoscut sub numele de Kadanuumuu sau om mare, scheletul oferă informații noi privind locomoția australopitecilor.

Primele urme de pași (The Laetoli Footprints), lăsate de o familie de trei hominizi în cenușa vulcanică (provenită de la vulcanul Sadiman, activ acum circa 3,6 milioane de ani) din Laetoli, Tanzania au fost descrise de Mary Leakey și Richard Hay (1979).

Încă de la descoperire, urmele de pași au suscitat interesul antropologilor, devenind subiect de dezbatere despre modul cum au mers hominizii timpurii.

Alte specii includ Australopitecus africanus (datare 3,3 – 2,1 milioane de ani), Australopitecus garhi (numită și „surprinzătoarea maimuță sudică”; datare: 2,5 – 2,3 milioane de ani) și Australopitecus sediba.

Australopitecus africanus a fost descoperit în Africa de Sud în Taung, Gladysvale, Makapansgat și în peșterile de la Sterkfontein (incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO) situate la nord-vest de Johannesburg.

Cea mai cunoscută fosilă a acestei specii este copilul Taung sau maimuța de sud a Africii, descoperită în anul 1924 în Africa de Sud de profesorul Raymond Dart, care i-a remarcat trăsăturile umane. Copilul Taung a trăit între 3 și 2 milioane de ani în urmă.

Australopitecus sediba este reprezentat prin doi adulți și un copil de 18 luni ale căror fosile au fost descoperite arse împreună în situl de la Malapa, situat în Africa de Sud.

 

Specia a trăit între 1,95-1,78 m. a. în urmă (Berger et al. 2010). Situl este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Pe baza analizelor resturilor fosile, arheologul Lewis Binford și alți cercetători au emis ipoteza că australopitecinele nu aveau capacitatea de coordonare a vânătorii, hrănindu-se cu semințe, fructe și rădăcini și trăiau în peșteri.

Acestea au fost speciile de hominide care au trăit în Africa înainte să apară primii oameni ce prelucrau unelte.

 

                                                                                                Muzeograf Iulia Răbîncă

                                                                                                                (va urma)

Acest articol a fost publicat în File uitate de istorie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *