Exponatul lunii

Fata cu ulcioare”, autor Dimitrie Paciurea (1873-1932)

 

Statuetă de bronz, 32x2x12, reprezentare stilizată a unui nud de fată redat în picioare și purtând în fiecare mână câte un ulcior. Realizată din bronz turnat în pământ, cizelat și patinat brun, la turnătoria V.V. Rășeanu, datată 1919-1920.

Piesa a fost reținută de I.J.P.F. Giurgiu și a intrat în inventarul muzeului în data de 04.01.2008.

Statueta a fost clasată în categoria FOND, ordin de clasare 2343/ 22.05.2008.

Dimitrie Paciurea (18731932) a fost un sculptor, grafician și acuarelist supranumit „Luchianul sculpturii românești”. Alături de Constantin Brâncuși, artistul este una din figurile cele mai atipice din arta românească, el fiind și cel mai important sculptor național român din prima jumătate a secolului al XX-lea.

A realizat numeroase portrete și câteva proiecte monumentale și a fost creatorul unor noi forme în sculptură și desen, devenind astfel o personalitate de prim rang și fără echivalent în arta autohtonă și cea europeană. Seria Himerelor pe care le-a făcut începând din anul 1920, sunt lucrările care domină întreaga creație a sculptorului român.

Portretele pe care le-a realizat mai ales în perioada 1906-1907 au fost caracterizate de o profunzime a analizei psihologice, precum și de o lipsă de convenționalism. Critica de artă a timpului a remarcat nu doar capacitatea de analiză a sculptorului cât și modelajul pasional pe care l-a preluat de la Auguste Rodin. Chiar dacă nu a lucrat în atelierul maestrului francez, Paciurea a asimilat principiile acestuia – modelajul spontan și cultul fragmentului.

 

 

Florin GROFU

Acest articol a fost publicat în Marketing. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *