MEDALIA „VIRTUTEA MARITIMĂ”
În perioada interbelică, regele Carol a1 II-lea a creat un sistem național de decorații, 4 Decorații românești de război 1860-1947; Safta, Ion; Ed.Universitareia; Buc.; 1993, p.116 5 Sistemul decorațiilor militare-2000; Bahrin, Dorel; Ed. Economica; Buc.; 2005, p.123 care cuprindea un mare număr de ordine, cruci și medalii, necesare datorită dezvoltării societății românești. Până în anul 1936, un segment important a1 armatei române, marina, nu avea o decorație specifică, fapt cea fost remediat înființarea, în 1936, a medaliei „VirtuteaMaritimă”. În anul 1936, prin Decret regal nr. 2670, a fost instituita decorația „Medalia Maritimă”, iar din 1938, prin Decret regal nr. 2775 din 5 iulie, i-a fost schimbată denumirea acestei decorații în „Virtutea Maritimă”6 Medalia s-a acordat atât personalului navigant cât și celui nenavigant, din marină, pe timp de pace și de război, răsplătind actele de curaj și vitejie ale marinarilor.
Însemnul avea forma unei piese rotunde cu diametrul de 30 mm. cu marginile ușor vălurite. Pe avers era ștanțată o barcă cu pânze în luptă cu valurile; la partea inferioară, într-un cerc, înconjurat se afla cifra regelui Carol al II-lea. Reversul avea ștanțat o ancoră înconjurată marginal de un lanț care se prindea de inelul ancorei; pe centru, o panglică ondulată purta inscripția: „Pentru Marina”. Personalul navigabil primea conform modelului din 1936, însemnul surmontat de o coroană lungă de 20 mm, pe când la personalul nenavigant, panglica se prindea, printr-un inel, direct de medalie. Panglica lată de 35 mm, era lucrată din fir de argint străbătută de trei benzi a 3 mm, albastru deschis. Modelul „de război”, primea două spade încrucișate sub coroană în lungime de 28 mm. Panglica pentru modelul „de război”, avea două benzi marginale din fir de aur.
Medalia era împărțita în trei clase. Clasa a III-a era confecționată din bronz, clasa a II- a din argint și I-a din argint aurit După perioada comunistă, atunci când sistemul național de decorații a fost schimbat în totalitate, iar medalia „Medalia Maritimă” a fost desființată, în anul 2000 odată cu instituirea noului sistem național de decorații, ca o continuare a acestei distincții apar două noi decoratii ce se completează reciproc în răsplatirea faptelor marinărești de excepție.
.Importanța medaliei „Virtutea Maritimă”, este arătată și de apariția acestor noi decorații, ce se completează reciproc în răsplatirea faptelor marinărești de excepție