Cum să scoţi mahalaua din Napoleon Grigore!

Uneori, în cazuri excepţionale, mahalaua naşte genii! Fie că este vorba despre vreun lăutar celebru, aşa cum se întâmplă la noi, fie că vorbim despre Francois Villon, cetăţeanul care a modernizat poezia franceză, indiferent dacă este cazul vreunui rapper celebru la americani!

Napoleon Mihaita Grigore, consilierul judeţean PSD care a ameninţat, recent, cu bătaia o angajată la spaţii verzi, nu este rodul, din păcate, niciunei astfel de minuni!

Napoleon Grigore este definitia mahalalei! Cu tot ce are  ea, mahalaua, mai bun şi mai prost! Isteţ, oportunist, locvace, umil cu cei mai sus decât el, agresiv cu cei pe care îi consideră mai jos, niciodată posesor al vreunui adevăr pentru care să lupte, gata oricând să-şi însuşească meritele altora, nepriceput la ceva anume, dibace la orice!

Textul ăsta nu este un pamflet, nici un atac la persoană, nici vreo strutacamila de specie jurnalistică formulată lapidar doar din dorinţa de a demonstra ceva! Cuiva! Nu! Textul acesta este o mâhnire! Personală! Dacă vreţi, v-o însuşiţi! Dacă nu, zâmbiţi de complezenţă şi treceţi mai departe!

Pe Napoleon Mihaita Grigore îl cunosc de vreo 30 de ani! În presă din Giurgiu, fără ca el să aibă vreo legătură cu profesia! Şi îi stătea bine aşa!
Contracta reclame pentru un ziar! Agent de publicitate! Mult, ca şi cultură generală, peste anumiţi stiristi, îndeajuns de analfabet încât să nu poată să redacteze o informaţie!

Cumva, în tăcere, îl admiram! Napoleon voia să îşi depăşească condiţia! Cu toţii vrem asta! Iar el, Napoleon, a reuşit!

Să fim serioşi! Trăim într-o lume în care nu cei mai buni ne conduc, nu cei mai inteligenţi apasă pe butoane, nu cei mai muncitori culeg caimacul! Evident, mai sunt şi excepţii! Soarta sau destinul imaginativ irefutabil decid astea!
Cum spuneam, Napoleon a reuşit să îşi depăşească condiţia! Dar nu de când a fost pus şi ales de psd pe lista de consilieri judeţeni, nu din momentul în care, cu ajutorul unora, nu dau nume, a reuşit să ajungă la conducerea filialei unui fel de partid! Ci din clipa în care el a refuzat, în timpul în care toate ziarele tipărite datau faliment, să se întoarcă pe şantier sau în ghereta de paznic de la Dunăreana!

De atunci şi până în prezent, fie că ameninţa că taie pe cei care îi scriau nasoale pe contul de fb, fie că fură poze de la un trust de presă central, fie că prostea nişte proşti să-i dea bani ca să celebreze ieşirea din robie, Napoleon, mă repet, şi-a depăşit condiţia! Uneori! La suprafaţă! Atât cât să nu mai fie apelat bă, minoritarule, ci… domnule consilier!

Pentru că în fondul lui primar intelectual nealterat Napoleon Grigore demonstrează, în esenţă, că este acelaşi zidar sau pândar! Mahalagiul genuin, abject, jegos, oricând balaur cu cei mai puţin oportunişti decât el! Să invoci drepturi suplimentare, să ameninţi cu bătaia o măturătoare, să înjuri minorităţile sexuale, tu minoritar naţional fiind, toate astea doar pentru că ai carnet de consilier judeţean psd, toate astea, personal, mă mâhnesc!

Pe Napoleon Mihaita Grigore îl cunosc de aproape 30 de ani! L-am admirat pentru că voia să îşi depăşească condiţia! Curios, cu fiecare treaptă pe care a urcat-o sentimentele mele s-au schimbat radical, în sensul opus!

Pentru că Grigore e genul acela de om despre care ar fi fost preferabil să spui “Păcat, ar fi putut să fie…” decât să constaţi acum “Păcat că e!”

Acest articol a fost publicat în Editorial. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *