Printre volumele de mare ținută care au apărut sub semnătura muzeografului Emil Păunescu se numără și unul lansat recent. Cartea se numește Fals tratat de muzeologie și este alcătuită din două volume ce însumează peste 1000 de pagini, publicate la Editura ”Sud” din orașul Bolintin Vale. Titlul (parțial autoironic) s-a dorit un omagiu pentru înaintașul Alexandru Odobescu, magistrul arheologului Teohari Antonescu iar lansarea volumului a fost organizată de Muzeul Județean „Teohari Antonescu” și găzduită de Muzeul Național de Istorie al României.
Autorul lucrării, Emil Păunescu, a absolvit Facultatea de istorie din București în urmă cu o jumătate de secol și a profesat numai în muzee, cu precădere la cel din orașul natal Giurgiu, la conducerea științifică a căruia s-a aflat timp de 15 ani.
Pe parcursul anilor pandemici, Emil Păunescu a reunit în cuprinsul celor două volume trei posibile cărți separate: o istorie a carierei sale muzeologice (de factură memorialistică), un raport – pentru unii poate plictisitor – al activităților profesionale (de factură bibliografică) și o culegere de învățăminte teoretice, sedimentate în urma experiențelor trăite. El a studiat încă din facultate problematica incitantă a cooperării intelectuale și militează pentru aplicarea ei în practică, inclusiv în lumea muzeelor și a slavgardării patrimoniului. Până la proba contrarie, se pare că lucrarea este prima autobiografie aproape completă a unui muzeolog român.
Lansarea cărții „Fals tratat de muzeologie” a fost o premieră pentru muzeografia românescă, onorată de directorul general al Muzeului Național de Istorie a României, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu. L-au susținut pe autor cu discursuri pertinente prof. univ. dr. Constantin Stoenescu de la Facultatea de Filosofie a Universității București, prof. dr. Nicolae Scurtu (cunoscut istoric literar și colecționar), Vasile Grigore (președintele Asociației de Cultură și Tradiție Istorică Bolintineanu și al Editurii ”Sud”). Au mai luat cuvântul Lili Ganceva (director executiv al Asociației Euroregiunea ”Danubius”) și Florentina Nițu (decan al Facultatea de Istorie a Universității București), precum și scriitorul Nicolae Țone (directorul Editurii Vinea). În public au fost prezenți și reprezentanții unor instituții centrale: Ministerul Culturii, Arhivele Naționale, Muzeul Țăranului Român etc. Susținătorii giurgiuveni (de la Muzeu, Bibliotecă și Arhive),