La începutul anului 2020, Dumitru Beianu, noul preşedinte al Consiliului Judeţean Giurgiu, a solicitat un audit financiar Curţii de Conturi din România la Direcţia Generală de Asistenta Sociala si Protecţia Copilului Giurgiu (DGASPC). În premieră şi în exclusivitate vă prezentăm, stimaţi cititori, Procesele Verbale oficiale întocmite de către experţii Curţii de Conturi, cu menţiunea că ceea ce urmează să citiţi, vedeţi şi să probati este posibil vă şocheze! Nu că ar fi ceva nou atunci când, aşa cum v-aţi obişnuit, v-am mai prezentat informaţii şi documente oficiale care au demonstrat, fără putinţă de tăgadă, calităţile şi metehnele reprezentanţilor PSD Giurgiu. Totuşi, sumele pe care le veţi citi în acest articol, cât şi modalitatea prin care s-a ajuns la ele, sunt, de data asta, absolut năucitoare!
Trebuie menţionat, înainte de a trece direct la subiect, că documentele pe care le veţi vedea erau cunoscute de către mai marii PSD Giurgiu, Niculae Badalau şi Marian Mina, inclusiv de directorul DGASPC Giurgiu, Cătălin Lupu, căci exact membrii PSD au solicitat, în urmă cu trei ani un raport de activitate la DGASPC ca să demonstreze cât de capabil şi cinstit este directorul lor, Lupu, apoi, constatând abaterile şi gravele deficienţe ale raportatelor întocmite de Curtea de Conturi, au preferat să treacă totul sub tăcere! Şi să continue!
Până acum…
Pe data de 27 iunie, 2018, Curtea de Conturi încheie un Proces Verbal de Constatare din care rezultă că, pe lângă nerespectarea organigramei de funcţionare, dincolo de plăţile nelegale şi neînregistrare sume în contabilitate, toate cifrate la aproximativ 400 milioane lei vechi, ca şi daune, DGASPC Giurgiu, aflată în subordinea directă a lui Marian Mina şi sub managementul lui Cătălin Lupu, a săvârşit abateri cu o valoare estimată la cifra de 45.380.386 lei! Noi!
Voi, stimaţi cititori de cele mai bune texte jurnalistice, v-aţi revenit? Ar fi timpul pentru că urmează raportul efectuat de către Curtea de Conturi la aceeaşi instituţie, DGASPC Giurgiu, pe anul 2018, încheiat la data de 22.08.2019!
În cazul în care vă întrebaţi, cumva firesc, de ce diferă anii dintre perioada supusă controlului/auditului financiar şi cea în care se întocmeşte efectiv Procesul Verbal de Constatare, trebuie să vă lămurim că, aşa cum este logic, orice concluzie sau constatare a unui exerciţiu bugetar al oricărei instituţii trebuie să fie încheiată conform anului calendaristic! Ca şi la şcoală! Nu ai cum să tragi concluzii legale, definitive şi irevocabile decât atunci când se închide anul!
Aşadar, controlul din anul 2019 pentru activitatea DGASPC din anul 2018 dezvăluie fapte şi abateri absolut şocante! Nu numai că neînregistrările anumitor sume în contabilitate continuă, dar acum apar şi acordări ilegale de sporuri salariale!
Iar daunele estimate de către inspectorii de la Curtea de Conturi ajung la suma de 19.991.566 lei! Tot noi!
Nu repetăm figura cu Voi, că v-aţi prins din prima, şi nu dorim să fim redundanţi în poante! Ca şi cum, fie vorba între ziarişti şi citorii lor fideli, numai de glume ne-ar arde pe subiectul ăsta! Însă, nu-i aşa, puţină detensionare nu strică nimănui, mai ales că nu ştiţi încă ceea ce urmează spre finalul acestui articol!
Curios, aşa cum reiese din actele oficiale, conducerea Consiliului Judeţean Giurgiu, adică Marian Mina, admite că s-au făcut abateri grave, adică îşi recunoaşte măgăriile, dă de înţeles că a înţeles că Lupu Cătălin e un incompetent pus pe furtişaguri şi se cam jură că nu mai fură! Niciunul dintre ei!
Fapt ce se va demonstra, cu prisosinţă, în anul următor, la auditul din anul 2019, efectuat în anul 2020, când, pe lângă celelalte nereguli şi ilegalităţi constate, DGASPC Giurgiu, acelaşi tandem Marian Mina-Catalin Lupu, se face vinovată de întocmirea necorespunzătoare a documentaţie de achiziţie bunuri, selectarea unui operator care nu a susţinut documente necesare cerinţelor, atribuirea contracte care intră sub incidenţa conflictului de interese, efectuare de plăţi aiurea etc! De prisos să mai calculăm prejudiciul acestor fapte, dar e obligatoriu să menţionăm că abaterile constate în anul 2019 de către DGASPC au fost estimate la 920.515 lei!
Total daună estimată de către inspectorii Curţii de Conturi România făcută de Cătălin Lupu, directorul DGASPC Giurgiu, susţinut şi secondat de Marian Mina, preşedintele CJ Giurgiu, 66.292.467 lei, adică 66 miliarde lei vechi, cu alte cuvinte 13.412.896 milioane euro!!!!
Asta doar în 3 ani!
Catalin Lupu, directorul DGASPC Giurgiu
Credeţi că s-a sfârşit aici? Mai aveţi nevoie de un banc drăguţ care să vă ia stresul? Vine la sfârşit!
Tot la inceputul anului, 2020, luna februarie, corelat cu solicitarea auditului, Dumitru Beianu, proaspătul preşedinte la acea dată a Consiliului Judeţean Giurgiu, încheie un contract cu o firmă specializată în verificarea contractelor, obiectul acestui contract fiind acela de a verifica la legalitatea tuturor contractelor încheiate de Cătălin Lupu, directorul DGASPC Giurgiu, în perioada 2019-2020!
Rezultatul?
Din cele 58 de contracte încheiate de către DGASPC cu diverse firme în perioada 2019-2020, niciunul nu a fost parafat în totală legalitate, existând, de la caz la caz, încălcări ale legii sau ale diverselor reglementări administratv-fiscale de la cele mai uşoare până la cele mai grave!
– Programul anual al achiziţiilor publice nu a fost elaborat pe baza necesităţilor obiective
– Referatul de necesitate nu a fost întocmit în conformitate cu legislaţia standardizată ANAP
– Nota justificativă privind selectarea procedurii nu este corect întocmită ŞI NU REIESE CU CERTITUDINE OBIECTUL ŞI VALOAREA ACHIZIŢIEI
– Nu s-a realizat o cercetare a pieţei, astfel că NU REZULTĂ MODALITATE DE SELECŢIE FURNIZORULUI
– Nu există proces verbal de predare-primire a serviciilor
– Caietul de Sarcini nu respectă structura şi conţinutul modelului aprobat de preşedintele ANAP
– Nu rezultă modalitatea de determinare a valorii estimate
În plus, tot în urma acestei anchete, a rezultat abonarea mai multor firme la bugetul DGASPC Giurgiu, unele având 117 achiziţii directe, altele 111, 80 achiziţii, 70, 40 etc şamd!
Vreţi să ştiţi la cât se cifrează matrapazlâcurile din aceste contracte? Cât a fost parandaratul? Zicem să apelaţi şi la alţii, prea vă dăm mură-n gură! Şi apoi, cu tot respectul, tocmai din cauză că stăm prost la matematică, d’aia ne-am apucat de jurnalism! În mare, serios redactând, toată măgăriile doar dintr-un an ajung pe la câteva miliarde de lei vechi!
Concluzie?
Siti vorba aia! Furi în primul an, eşti prost în al doilea, dai cu jula în al treilea, faci pe idiotul, ai avut ghinion şi ai rămas aşa în al patrulea! Dar până când? Cert este că dincolo de toate documentele, în spatele acestor cifre se află aceleaşi interese ale aceloraşi indivizi care exersează democraţia, cinstea şi moralitatea acum când, o dată ajunşi în opoziţie, nu mai au ce şi cum să fure! Excepţie, evident, cazul de faţă!
Să fim serioşi! Cătălin Lupu nu este de capul lui! Toate ilegalităţile, lipsurile în gestiune, contactele cu dedicaţii nu sunt doar pentru el! Probabil maşina de 100.000 de euro a lui Marian Mina are nevoie de bielete noi, posibil un primar psd-ist necesită nişte fonduri pentru un litru de ulei pentru cetăţeni, mai mult ca sigur un scrib analfabet are nevoie de o cartelă telefonică!
Cumva, sadic vorbind, parcă e bine că Lupu să rămână în funcţie cât mai mult! Să le aducă cititorilor şi alegătorilor aminte cu cine să voteze! Totuşi, că nu putem să ne abţinem, dacă doar un singur director este în stare de atâta pagubă în banii bugetului, voi realizaţi ce s-a întâmplat când tot judeţul era psd-ist?
NR- În final, aşa cum v-am promis, gluma! Cătălin Lupu! El e poanta! Încă nu puteam să realizăm cât de disperat este ca să îşi păstreze funcţia astfel încât să apeleze la înregistrări audio ilegale a unor conversaţii private desfăşurate în şi în cadrul unei instituţii! Ne gândim, sigur îl aşteaptă un proces penal. De undeva trebuia să se înceapă!
Catalin Macris
Pingback: Scandal la DGASPC Giurgiu. Se „sparge buba coaptă” sub oblăduirea lui Bădălău și a finului Mina